RSS-syöte | Digitoimisto KWD Digital

Ota yhteyttä ja kerro miten voimme auttaa

Henkilötiedot
Kerro hieman projektistanne.

Ota yhteyttä

Olet täällä

RSS-syöte

RSS-syötteen symboli on netinkäyttäjälle tuttu näky. Moni blogi, uutinen ja podcast on varustettu helpolla linkillä RSS-syötteen eli feedin tilaamiseksi. Myös esimerkiksi verkkolehdet tarjoavat mahdollisuutta tilata eri aihealueisiin kategorisoidut verkkosyötteet omalle koneelle uusimpien ja tuoreimpien otsikoiden ja juttujen reaaliaikaista tarkistamista varten.

Verkkosyötteiden (RSS, Really Simple Syndication) perusidea on yksinkertainen: Käyttäjä seuraa XML-tiedostoina välitettyjä RSS-syötteitä lukijaohjelman, selaimen tai RSS-kanaville tarkoitettujen www-sivutojen kautta. Erillisiin lukijaohjelmiin kuuluvat mm. Amphetadesk, Akregator ja Bloglines. Internet-selaimista RSS-syötteiden lukeminen onnistuu esimerkiksi Firefoxilla, Safarilla, Operalla ja Internet Explorerilla. Myös Google Chromella on olemassa RSS-laajennus, vaikka yksinkertaisempaa voi olla käyttää Google Readeria.

Lisäksi moni sisällönhallintajärjestelmä sisältää helposti toteutettavan RSS-sovelluksen.

Ajan tasalla reaaliajassa helposti RSS-syötteen avulla

RSS-syötteen suosion taustalla on ajan ja vaivan säästäminen. Netin käyttäjän ei tarvitse erikseen käydä tarkistamassa jokaisen suosikkisivunsa ja -bloginsa mahdollisia uusia päivityksiä, vaan RSS tuo tilaajalle tiedot uusista sisällöistä automaattisesti. Heti, kun ne on julkaistu.

Verkkolehdissä ja medioiden muissa digisovelluksissa feedit voi yleensä tilata tietyistä aihealueista, kuten uutiset, talous, urheilu, viihde tai blogit. Tilaaja voi kategorisoida käyttämästään lukijaohjelmasta riippuen tilaamansa syötteet samalla tavalla, mikä helpottaa ja nopeuttaa vastaanotettujen verkkosyötteiden käsittelyä.

RSS-syötteet vähentävät sivuston kävijämääriä

Jokaisella loistavalla sovelluksella on aina kääntöpuolensa. Ensinnäkin RSS-syötteiden runsas seuraaminen saattaa ruuhkauttaa ja kuormittaa suosituimpien sivustojen palvelimia. Sivustojen tai verkkopalvelujen ylläpitäjillä on tosin oikeus ja mahdollisuus rajoittaa feedien tilaamista ja lopettaa verkkosyötteen lataaminen tietystä IP-osoitteesta kokonaan. Toimenpide tehdään, mikäli syötteen lataamisen arvioidaan toistuvan tarpeettoman usein.

RSS-syötteiden tilaamisen varsinainen varjopuoli liittyy kuitenkin sivuston tai verkkopalvelun kävijämääriin. Jos kaikki tarpeellinen tai haluttu tieto saadaan verkkosyötteenä omalle koneelle, tarve vierailla sivustolla voi vähentyä olemattomiin. Sivuston suosion, löydettävyyden ja hakukoneoptimoinnin kannalta on kuitenkin tärkeää pitää käyttäjät ja kävijät sivustolla toistuvasti ja mahdollisimman pitkään. Myös hakukone- ja kumppanuusmarkkinointi kärsivät, jos kävijät poistuvat paikalta pysyvästi.