Drupal 6:n tuki päättyy | Digitoimisto KWD Digital

Ota yhteyttä ja kerro miten voimme auttaa

Henkilötiedot
Kerro hieman projektistanne.

Ota yhteyttä

Olet täällä

Drupal 6:n elinkaari loppusuoralla - tuki päättyy

Drupal 8 julkaistiin marraskuussa 2015. Drupal 6 -versiolla on toistaiseksi ollut voimassa julkaisua odottava pidennetty tuki. Tuki päättyy 24.2.2016.

Odotettavissa kriittisiä tietoturva- ja päivitysongelmia eli mitä tuen päättyminen tarkoittaa käytännössä?

Drupal-yhteisö ei Drupal 6 -version tuen päättymisen jälkeen enää kehitä tai korjaa järjestelmän tai moduulien lähdekoodia. Dokumentaatio, bugikorjaukset ja kaikkinainen uusien toiminnallisuuksien tekeminen Drupalin kuutosversion osalta päättyy.

Drupal 6:n ydintä ei myöskään enää versioida, eli nk. core-tasolla ei ole odotettavissa uusia 6.x-versionumeroita.

Kriittisimmät tuen päättymisen seuraukset koskevat tietoturvaa sekä jatkossa mahdollisesti myös Drupal 6 -sivustojen sisältöpäivityksiä. Drupalin Security Team ei jatkossa toimita tietoturvapäivityksiä eikä edes anna Drupal 6 -sivustojen turvallisuutta tai vakautta koskevia suosituksia.

Drupal-yhteisön sisällä kaikki Drupal 6 -julkaisut merkitään tukea vailla oleviksi. Tällä hetkellä näyttää lisäksi siltä, että automaattinen päivitysstatus saattaa lakata toimimasta. Jatkossa D6 ei siis ehkä enää löydä päivityksiä lainkaan.

Drupal-version päivittäminen on viimeistään nyt ajankohtaista, mutta valitako Drupal 7 vai Drupal 8?

Drupalin versiopäivitys ei ole aivan yksinkertainen toimenpide. Version valintaan vaikuttavat mm.

  • www-sivuston, verkkopalvelun, verkkokaupan ja/tai mahdollisen asiakkuudenhallintajärjestelmän laajuus ja kompleksisuus,
  • tarvittavat lisämoduulit,
  • se, miten räätälöityjä tarvittavat lisämoduulit ovat,

sekä koko joukko muita huomioitavia seikkoja.

Drupal 8:aa on rakennettu siten, että osa aiemmista erillisistä moduuleista sisältyy siihen jo itsessään. Esimerkiksi Views ja WYSIWYG-editori tulevat automaattisesti Drupal 8 -asennuksen mukana, eivätkä ne vaadi enää erillisiä moduuliasennuksia. Osa nykyisistä Drupal 6 -toteutuksista voi siis olla suhteellisen helppokin päivittää suoraan kyseisen sisällönhallintajärjestelmän uusimpaan versioon.

D8 tarjoaa lisäksi toistaiseksi kokeellisen migraatiopolun D6:sta, mikä nopeuttaa sisällönsiirtoa huomattavasti. Automatisoidusta migraatiosta ollaan tekemässä täysimittainen ja tuettu D8:n ominaisuus.

Drupal 7:n tuki ja kehitys jatkuvat edelleen vielä vuosia. Joissakin tapauksissa on luontevampaa päivittää oma sivusto/verkkopalvelu tässä kohden Drupal 7:ään kuin Drupal 8:aan. Päivitystä miettiessä kannattaa konsultoida oman verkkosivuston, verkkopalvelun tai verkkokaupan tuottajaa. Ota yhteyttä, niin kartoitetaan yhdessä liiketoimintasi kannalta paras versiointi ja sen toteutus.

Lakkaako Drupal 6 -sivustoni toimimasta 24.2.2016?

Drupal 6 -sivustot eivät lakkaa toimimasta 24.2.2016 eivätkä edes vielä heti tämän päivämäärän jälkeenkään. Tästä huolimatta sivustojen päivitys olisi hyvä tehdä mahdollisimman pian. Vanha Drupal-versio tekee verkkopalvelut erityisen alttiiksi esimerkiksi hakkeribottien hyökkäyksille.

Myös palvelinongelmia on odotettavissa, sillä Drupal 6 keskustelee huonosti uusimpien palvelinjärjestelmien kanssa. Palvelinjärjestelmien tulee kuitenkin olla ajan tasalla sivustojen ja verkkopalveluiden tietoturvan takaamiseksi.

Varmista oman liiketoimintasi näkyvyyden pysyvyys - varaa päivityskonsultaatio jo tänään!